Opzet EK Handbal voor mannen: zo zit EURO Handbal Heren 2020 in elkaar
Woensdag 8 januari 2020
Hoe zit het EK Handbal 2020 bij de mannen in elkaar? Het veertiende Europees kampioenschap herenhandbal duurt van donderdag 9 januari tot en met de finale op zondag 26 januari. Nederland doet er ook aan mee: voor het eerst in de geschiedenis van de Oranje handballers. Er zijn van dit EK drie gastlanden (een primeur): Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. Het Nederlands team speelt in het Noorse Trondheim, in Poule C van de groepsfase. Tegenstanders van Oranje zijn Spanje, Letland en Duitsland. Lees hier meer over het belangrijkste wat je moet weten over ‘Men’s EHF EURO 2020’ en over de opzet en het programma van deze Europese eindronde handbal.
Nederland komt in elk geval in actie in Groep C op donderdag 9 januari (Nederland – Duitsland), zaterdag 11 januari (Nederland – Letland) en op maandag 13 januari (Nederland – Spanje). Oranje speelt in sporthal Trondheim Spektrum in Trondheim, de enige speelstad dit EK in Noorwegen. De speelsteden en locaties in Oostenrijk zijn Graz (sporthal Graz Messe Arena) en Wenen (accommodatie Wiener Stadthalle). De speellocaties in Zweden zijn Stockholm (Tele2 Arena), Malmö (Malmö Arena) en Göteborg (Scandinavium).
Wedstrijden EK Handbal: waar en wanneer
In Göteborg, Graz en Trondheim worden alleen wedstrijden gespeeld in de eerste ronde (groepsfase). In Malmö en Wenen staan er behalve groepsduels ook wedstrijden in de tweede groepsronde op het programma. Het finaleweekend, met de halve finales, de wedstrijden om plek 5 en 3, en de finale, vindt plaats in Stockholm. Zie ook het Speelschema EK Handbal.
Deze landen doen mee aan het EK Handbal bij de mannen
Dit zijn de 24 landen (een recordaantal deelnemers op een EK Handbal, eerder waren het er maximaal 16) die meedoen aan EURO 2020: Bosnië en Herzegovina, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Kroatië, Letland, Montenegro, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland.
Opzet schema: groepsfase, Hoofdronde, halve finales en finale
De 24 landen worden in de poulefase verdeeld over zes groepen van vier: A, B, C, D, E en F. Het is zaak voor elk land om na de drie groepsduels te eindigen bij de bovenste twee in de groep: daarmee wordt een plek verdiend in de Main Round. In deze tweede ronde, in het Nederlands ook Hoofdronde genoemd, blijft daarmee de helft van het oorspronkelijke aantal deelnemers over. Deze twaalf landen worden in de Main Round wederom verdeeld over groepen, maar dan in twee poules van elk zes resterende kanshebbers op de Europese titel: Poule I en Poule II.
Finale EK Handbal op zondag 26 januari
Om een plek in de finale te bereiken – die wordt gespeeld op zondag 26 januari vanaf 16.30 uur in het Zweedse Stockholm – moet eerst via de Hoofdronde de halve finales worden gehaald (beide op het programma op vrijdag 24 januari). Terechtkomen bij de beste vier kan door in Poule I of Poule II te eindigen als eerste of als tweede. In de halve finales zijn er gekruiste wedstrijden: de nummer 1 van de ene groep speelt tegen de nummer 2 van de andere groep.
Historie: Europees kampioenen handbal
Voor Nederland is het pas het tweede grote eindtoernooi, na het WK in 1961 toen het werd uitgeschakeld in de eerste ronde. Huidig Europees kampioen handbal bij de mannen is Spanje. De Spaanse handballers wonnen de finale van 2018 tegen Zweden, dat in de historie al vaker hoog eindigde: Zweden won de Europese titel vier keer. Frankrijk deed dat driemaal, Denemarken en Duitsland beide tweemaal en zowel Rusland als titelverdediger Spanje één keer.